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TECHNICAL GUIDANCE:  
 
Following is the entire text of the subject Attorney General’s opinion.   
 

OPINION NO.  361 
 

Individuals---Effect on permits granted under Act of April 8, 1937---Permit followed by actual taking---Filing of 
statement.   
 
1. The Act of June 24, 1939, P.L.  842, is the only presently effective authority for the acquisition of 

water rights, except for rights acquired under the Act of June 14, 1923, P.L.  704.   
 
2. Wells, whether drilled or artesian, are not “surface waters,” and therefore do not come within the 

terms of the Act of June 24, 1939, P.L.  842.   
 
3. Springs may or may not be “surface waters” and therefore within the terms of the Act of June 24, 

1939, P.L.  842, depending upon whether they are flowing waters or percolating waters; the 
former come within the act, but the latter do not.   

 
4. Industrial concerns which incidentally supply water in a community in which they are located 

under a certificate of public convenience come within the terms of the Act of June 24, 1939, P.L.  
842, if they are corporations.   

 
5. Water companies which purchase their supply of water from other water companies, or from 

municipalities, or from industrial concerns, must file a statement pursuant to section 3 of the Act 
of June 24, 1939, P.L.  842.   

 
6. Individuals do not come within the terms of the Act of June 24, 1939, P.L.  842, and need not, 

therefore, file statements under section 3 of the act even though they serve water to the public 
under a certificate of public convenience.   

 
7. Water permits granted under sections 4 to 7, inclusive, of the Act of April 8, 1937, P.L.  258, are 

voided by the Act of June 24, 1939, P.L.  842, if they were not followed by an actual taking 
within one year from the passage of the latter act, and, if followed by an actual taking, a statement 
must have been filed within the year in order to prevent the loss of the rights, but if a statement 
was filed, following an actual taking, no additional permit is needed, the permits granted under 
the act of 1937 remaining in full force and effect.   
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Harrisburg, Pa., August 5, 1940.   
 
Honorable G.  Albert Stewart, Secretary of Forests and Waters, Harrisburg, Pennsylvania.   
 
Sir:  We have your letter of May 15, 1940, in which you ask five questions with regard to the administration of 
the Act of June 24, 1939, P.L.  842, PS Section 631, which act relates to the acquisition of rights to divert water 
from rivers, streams, natural lakes, and ponds or other surface waters within the Commonwealth.   
 
This act is the only presently effective authority for the acquisition of water rights as appears from section 5 of the 
act, which reads as follows:  
 

Section 5.  No public water supply agency shall hereafter acquire any water rights except as provided 
in this act, and any acquisition of water rights hereafter, except as provided in this act shall be 
deemed to be unlawful null and void.   
 

With the exception of water rights heretofore or hereafter acquired under the Act of June 14, 1923, P.L. 704, 32 
PS Section 591, which refers to water power and water supply permits.   
 
Your first question is:  
 
1. Do wells, drilled or artesian, and springs come within the terms of the above act? [Act of 1939, supra]  
 

Section 1 of the Act of June 24, 1939, supra, defines “water rights” as follows:  
 
(e) “Water rights” shall mean the right to take or divert water from any rivers, streams, natural lakes 

and ponds, or other surface waters within or partly within and partly without the Commonwealth 
of Pennsylvania, except water rights heretofore or hereafter acquired under the Act of June 14, 
1923, Pamphlet Laws 704.   

 
Wells and springs, not being specifically included in the definition of the term “water rights,” the question arises 
whether wells and springs are included within the term “surface waters.”  
 
Surface waters are defined in 67 C.J. 862, section 286, as “those which fall on the land from the skies or arise in 
springs, and diffuse themselves over the surface of the ground following no defined course or channel, and not 
gathering into or forming any more definite body of water than a mere bog or marsh, and are lost by being 
diffused over the ground through percolation, evaporation, or natural drainage.”  
 
The same authority also states that surface water is a term which has been defined or used variously, and that a 
few of the definitions impose statements which would imply that it is a term appropriate to be applied to all fresh 
water upon the surface of the earth, not ponded, which is not that of a water course.  Other definitions given are 
that, in its ordinary sense, it means water collected on the surface of the ground.  Inasmuch as the term “or other 
surface waters” is used in the alternative sense with rivers, streams, natural lakes and ponds, we are of the opinion 
that the term “surface waters” is used in the sense of meaning waters collected on the surface of the ground.   
 
The phrase “artesian wells” is defined in 5 C.J. 590, as a perforation or boring into the ground, deep enough to 
reach a subterranean body of water of which the sources are higher than the place where the perforation is made, 
and so force up to the surface a constant stream of water.   
 
A “well” is defined in 68 C.J. 168, as a hole sunk or drilled into the earth to such a depth as to reach a supply of 
water.   
 
In view of these definitions, we are of the opinion that artesian wells or drilled wells do not come within the 
definition of “surface waters,” as that term is used in the Act of June 24, 1939, supra.   
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Turning to the question of whether “springs” are within the definition of “surface waters,” we find “a spring” is 
defined in 58 C.J.  1307, to mean “a fountain of water; a place where water by natural forces issues from the 
ground: a place where water comes naturally to the surface of the ground and flows away; * * * the term is said to 
be correctly used to denote the natural source of water supply.” However, we do not consider that springs are, in 
all cases, excluded from the terms of the above act, but are of the opinion that they are within the terms of the act, 
where a stream is created by a spring, which stream flows in a natural channel, and without the act where a spring 
is diffused over the ground and follows no defined course or channel.   
 

In 67 C.J., Section 2, it is said:  
 
* * * In the absence of statutory regulations or private agreements, all waters are, in 
contemplation of law, regarded as either flowing or percolating.  The former consists of those 
bodies, such as lakes or ponds, and streams, which are upon or beneath the surface of the earth, 
and whose boundaries and courses are well defined and reasonably ascertainable, and whose 
existence is not of a temporary or ephemeral character.  All other waters are percolating waters.  * 
* * (Italics ours.)  
 
In 67 C.J.  836, Section 252, it is said:  
 
The general rule vesting the ownership of percolating waters in the owner of the land has been 
held not to apply to the waters of an artesian basin underlying the lands of several owners * * *  
 
In 67 C.J.  835, Section 251, it is said:  
 
* * * A spring which does not constitute the source of a watercourse, the flow of its waste or 
surplus being subterranean and concealed and a matter of uncertainty as to direction and volume, 
belongs to the owner of the land, who may appropriate and use its entire flow, subject to contract 
or easement rights that may exist in others, even where the waste spreads over the surface for 
some distance and onto the land of the adjoining owner before going underground.* * *  
 
In the case of Brown v.  Kistler et al., 190 Pa.  499 (1899) it was said by the lower court, on page 
500:  
 
* * * It is the law that water that is in the earth and finds its way through the soil by percolating or 
seeping, and has not a defined flow in a stream either underground or above the ground is 
absolutely the property of the man who owns the land in which that water is found: he has the 
same right to it as he has to anything else in the ground.  But where there is a defined stream, 
whether on or below the surface, a flow of water that is visible, a channel as it has been called in 
this case, a gutter in which it flows, and it passes through the lands of one to the lands of another 
below him, there the rule is different; * * *  
 
In 67 C.  J.  834, 835, Section 250, it is said:  
 
In the absence of express contract or positive legislation pertinent and contrary thereto, 
percolating water existing in the earth is regarded as a part of the soil in which the person owning 
the land has a property right.  * * * (Italic ours)  
 
We call attention to section 9 of the act of 1939, supra, which reads as follows:  
 
Section 9.  All public water supply agencies heretofore or hereafter incorporated under the laws 
of the Commonwealth of Pennsylvania and holding a permit issued by the board under the 
provisions of this act, shall have the power and may exercise the right of eminent domain as 
respects the appropriation of the water and the water rights authorized by said permit and land 
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covered by said waters: Provided, however.  That such right shall not apply to private spring and 
private water supplies.  (Italics ours)  

 
We are, therefore, of the opinion that springs may or may not come within the terms of the act, depending upon 
whether or not they are flowing waters or percolating waters: it being understood that the term “percolating 
waters” includes all waters that pass through the ground beneath the surface of the earth, without a definite 
channel and not shown to be supplied by a definite flowing stream.   
 
Your second question is:  
 
2. Are industrial concerns, which incidentally supply water in the community in which they re located under 

a certificate of public convenience, affected by this act?  
 
Section 1 of the Act of May 28, 1937, P.L. 1053, known as The Public Utility Law, 66 PS Section 1101, reads in 
part as follows:  
 

(17) “Public Utility” means persons or corporations now or hereafter owning or operating in this 
Commonwealth equipment, or facilities for:  

 
(b) Diverting, developing, pumping, impounding, distributing, or furnishing water to or for 

the public for compensation:  
 

A certificate of public convenience granted under the circumstances set forth in your second question is evidence 
of the fact that the industrial concern is a public utility, within the meaning of the Public Utility Law.  In the event 
the industrial concern is a corporation, it then falls within the definition of a “Public Water Supply Agency,” 
which is defined in section 1, (b) of the Act of 1939, as follows:  
 

(b) “Public water supply agency” shall mean any corporation * * * now existing or hereafter 
incorporated under the laws of the Commonwealth of Pennsylvania, vested with the power, 
authority, right or franchise to supply water to the public in all or part of any municipality or 
political subdivision of the Commonwealth of Pennsylvania.   

 
The answer to your second question, therefore, is that industrial concerns which are corporations fall within the 
terms of the act of 1939.   
 
Your third and fourth questions read:  
 
3. Should water companies, purchasing their supply of water from other water companies or municipalities, 

file a statement pursuant to section 3 of the act?  
 
4. Should water companies file a statement pursuant to section 3 of the act when their supply is purchased 

from an industrial concern?  
 
These two questions are answered together, in view of their similarity.  Assuming that water companies 
mentioned in your questions, come within the meaning of a “public water supply agency,” as hereinbefore 
defined, no exemption appears in the act which would eliminate them from the duty of filing a statement 
as required in section 3 of the act of June 24, 1939, supra.  On the contrary, it would appear to be the 
intent of the legislature to bring such companies within the terms of the act in order to ascertain whether 
they are exercising rights granted in their charters, and whether the acquisition of water rights has been 
followed by an actual taking, as set out in section 2 of the act.   
 
Attention is called to the following clause in the preamble of the act of June 24, 1939, supra, which reads:  
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Whereas, The public interest requires that sources of water supply appropriated or acquired but 
not used or not reasonably necessary for future needs should be available for appropriation or 
acquisition by others requiring such sources.   
 

Water companies which have acquired rights and are not exercising them, such as your questions assume, should 
file a statement in order that the Water and Power Resources Board may possess this information.   
 
Your fifth question reads:  
 
5. Should individuals file statements under section 3 of the act, when such individuals serve water to the 

public under a certificate of public convenience?  
 
Individuals do not fall within the definition of a “public water supply agency,” as hereinbefore set forth.  
Therefore, individuals do not come within the terms of the act.   
 
Your final question, unnumbered, which we shall designate No. 6, refers to permits granted by the Board pursuant 
to sections 4, 5, 6, and 7 of the Act of April 8, 1937, P.L. 258, 32 PS Sections 603-609, which was repealed by the 
Act of 1939, supra.  Your question asked whether or not these permits have been voided by the 1939 act.  
Section 2 of the act of 1939, supra, reads as follows:  
 

Section 2.  Any acquisition of water rights, heretofore acquired by any public water supply 
agency, which acquisition has not been followed by an actual taking from the source acquired 
either heretofore or within a period of one year after the effective date of this act, is hereby 
declared null and void and of no effect to the extent required to make water rights from such 
source available for acquisition under the terms of this act.   
 

Therefore, permits heretofore acquired are null and void which have not been followed by an actual taking, within 
a period of one year from the effective date of the act, i.e., June 24, 1939.   
 
As to the permits which were issued, and which permits were followed by an actual taking of the water from the 
source acquired, such public water supply agency should have, within one year after the effective date of the act, 
i.e., June 24, 1939, produced to the Water and Power Resources Board the information set forth in section 3 of the 
act of 1939, supra, which reads as follows:  
 

Section 3.  No acquisition of water rights from a source of supply by any public water supply 
agency shall be effective to prevent the acquisition of water rights from such source of supply in 
the future under the terms of this act, unless, within one year after the effective date of this act, 
the public water supply agency shall have produced to the board the record upon which such 
acquisition is founded or a statement of the facts relied upon to show that such acquisition has 
been lawfully accomplished, and shall have filed in the office of the board, duly certified and 
acknowledged, transcripts of corporate or other action or proceeding, or statement of facts or 
records relied upon as the basis of a claim of acquisition of water rights, and a sworn statement of 
an estimate of the amount of water reasonably necessary from said source of water supply for 
present purposes and future needs, and also such other or additional information as the board may 
deem necessary: Provided.  That prior compliance with the provisions of the Act of 1937, 
Pamphlet Laws 258, No.  64, by any public water supply agency shall be deemed to be a full 
meeting of the requirements of this section of this act.  (Italic ours.)  

 
The rights under the permits have been lost if these requirements were not fulfilled within one year from June 24, 
1939.   
 
Going a step further, and assuming that the requirements of sections 2 and 3, supra, have been complied with, we 
are of the opinion that the answer to your question is found in 37 C.J. 214, Section 68, which reads as follows:  
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Section 68.  Effect of Repeal.  As in the case of statutes generally, the repeal of a statute or 
ordinance, without a saving clause as to existing rights, takes away all rights and remedies given 
by the repealed statute or ordinance and defeats all pending proceedings for its enforcement, and 
relieves a person against whom a license or occupation tax has accrued from liability for its 
payment.  * * *  
 
All the privileges permitted by the license, and all the protection given thereby, although yet 
unexpired, are generally canceled and revoked by the repeal of the law which authorized its grant, 
unless the license, although obtained under the repealed law, is such a license as is required by 
the new law.  (Italics ours.)  

 
We are, therefore, of the opinion that those licenses or permits are, and will be, in full force and effect, which 
have been followed by an actual taking of the water, where the licensees have supplied, within one year from 
June 24, 1939, the information required in the act of 1939.   
 
To summarize, we are of the opinion that:  
 
1. Wells, whether drilled or artesian, do not come within the terms of the Act of June 24, 1939, P.L. 842, 

32 PS Section 631.   
 

Springs may or may not come within the terms of the Act of 1939, supra, depending upon whether or not 
they are flowing waters or percolating waters; the former coming within the act and the latter without the 
act.   

 
2. Industrial concerns which are corporations come within the terms of the act of 1939.   
 
3. Water companies purchasing their supply of water from other water companies or municipalities, must 

file a statement under the terms of the act of June 24, 1939, supra.   
 
4. Water companies purchasing their supply of water from industrial concerns must file a statement, under 

the terms of the act of 1939.   
 
5. Individuals do not come within the terms of the act of 1939.   
 
6. (a) Permits are voided which were not followed by an actual taking within one year from June 24, 

1939  
 
 (b) In those cases where permits were followed by an actual taking of the water, a statement should 

have been filed within one year after June 24, 1939, in order to prevent the loss of such water 
rights from said source of supply.   

 
 (c) In those cases where permits have been followed by an actual taking, and a statement has been 

filed, no additional permit is needed, the permits granted under the Act of April 8, 1937, P.L. 258 
being in full force and effect.   

 
Very truly yours,  
 
Department of Justice  
 
Claude T Reno,  
Attorney General 
 
Harrington Adams,  
Deputy Attorney General 


